Dārzeņu krekeri - maize atslodzes dienām un veselīgajām maltītēm
25. aprīlis, 2020 pl. 15:55
Maizei vienmēr ir bijusi būtiska loma cilvēka uzturā, diemžēl liela daļa maizes mūsdienās ir zaudējusi savu uzturvērtību, jo maizes cepšanas paņēmieni ir stipri mainījušies. Vairāku veidu maizes izstrādājumus tagad cep no baltajiem kviešu miltiem - lai paātrinātu procesu, izmanto palielinātu raugu un ūdens daudzumu mīklā un mazāk miltu. Mīklas apjomu nodrošina tajā iekultais gaiss. Šāda maize tikpat kā nav jākošļā, un tas nelabvēlīgi ietekmē gremošanu. Uzturvērtības, garšas un izskata uzlabošanai maize tiek bagātināta ar dažādām piedevām.Daži uztura zinātnes speciālisti uzskata, ka jebkura maize mūsu organismam ir nevēlams, pat kaitīgs produkts. Viņu argumenti - maize cepta stipri paaugstinātā temperatūrā, tāpēc tajā vairs nav dzīvinošo fermentu, kas nodrošina pašsagremošanas mehānismu , tajā ir mainījusies olbaltumvielu struktūra, kuras tāpēc kļūst organismam grūti asimilējamas.
Uztura speciālisti iesaka lietot uzturā diedzētus graudus un gatavot tos temperatūrā, kas nepārsniedz ūdens vārīšanas temperatūru.
Ļoti laba alternatīva maizei ir zemā temperatūrā žāvēti dārzeņu un sēklu krekeri, kuri satur fermentus, vērtīgās taukskābes, olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas.