ĢMO pārtika un veselums
Šobrīd plaši lieto ģenētiski modificēto soju un kukurūzu. Izvairīties no šiem produktiem nav viegli, jo no tiem iegūtās sastāvdaļas ietilpst līdz pat 80% pārtikā lietojamo produktu, piemēram, jogurtā, kukurūzas eļļa, košļājamās gumijās, saldumos, saldējumā, margarinā, majonēzē, picā, brokastu pārslās, makaronus, alū u.c.. Ģenētiski modificēti tiek arī āboli, ķirbji, kāposti, rīsi, gurķi, tomāti, salāti, vīnogas, zemenes u.c. dārzeņi un augļi.
Ģenētiski modificētie augi var būt bīstami ne tikai cilvēkam. Tie var apdraudēt tās ekosistēmas veselumu, par kuru sastāvdaļu tie kļuvuši, jo, kā zināms, katra ekosistēma neatkarīgi no izmēra, ir viens veselums, katrā norit vielu un enerģijas aprite. Tie var būt bīstami bitēm u.c. kukaiņiem, putniem, kas barojas ar šo augu sēklām - visiem ekosistēmā ietilpstošajiem organismiem, kas veido barošanās ķēdi, kuras sastāvdaļa ir ģenētiski modificētais augs.
Viss uz Zemes ir savā starpā saistīts un savstarpēji atkarīgs, nekas nevar pastāvēt pats par sevi. Izdarot izvēli mēs ietekmējam procesus un notikumus.
Domā par rītdienu jau šodien!